İngiltere Trafiği Neden Soldan Akıyor?

-A A +A

Günümüzde çoğu İngiliz sömürgesi olan ülkelerde ya da zamanında İngiliz sömürgesi olmuş ülkelerde trafik akışı halen soldan devam etmektedir. Bu ülkelerin sayısına baktığımızda ise neredeyse Dünya ülkelerinin 1/3'ü kadar.

İngiltere Makau Antigua Trinidad Tobako
Güney Kıbrıs Malezya Bahamalar Turks and Caicos Adaları
Kanal Adası Maritus Barbados Bostvana
Kuzey Kıbrıs Nepal BVI Güney Afrika
Avustralya Norfolk Adaları Kayman Adaları Kenya
Bangladeş Pakistan Dominik Lesotto
Butan Papua Yeni Gine Granada Malavi
Bruneyi Pitcairn Adası Guyana Mozambik
Cook Adaları Singapur Jameyika Namibya
Cocos Adası Solomon Adaları Monserrat Seychelles
Endonezya Siri Lanka St. Helena Somali
Fiji Tayland St. Kitts Svaziland
Hong Hong Tonga Nevis Tanzanya
Hindistan Yeni Zellanda St. Luçiya Uganda
Japonya Malta St. Vinsent Zambiya
Kiribat Angula Suriname Zimbabve

Bir zamanlar herkes İngilizler gibi yolun solundan gidiyordu. Bunun için de çok geçerli bir sebep vardı.

Yüzyıllarca önce yolun karşısından gelenin dost mu, yoksa düşman mı olduğunu kestirmek mümkün değildi. İnsanların çoğu sağ ellerini kullandıkları için, yolun solundan, duvar dibinden (yaya veya atla) giderek sol taraflarını emniyete alır, sağ ellerini kılıçlarını hemen çekecek şekilde hazır bekletirlerdi.

Yolun solundan seyahat, ilk defa 1300 yıllarında, papanın Roma'ya gelecek hacıların yolda karmaşaya sebep vermemeleri için, yolun solundan gitmelerini söylemesiyle resmileşti ve yüzyıllar boyu devam etti.

18. yüzyılın sonlarında ABD'de birçok atın çektiği posta arabalarında, sürücü koltuğu yoktu ve sürücü en arkada ve soldaki atın üstünde oturuyordu. Bu da yolun solundan gidildiğinde karşıdan geleni ve yolun kontrolünü zorlaştırıyordu.

Çok geçmeden ABD'de trafik sağdan işlemeye başladı. Fransız İhtilali sırasında, ihtilalin liderlerinden Maximilien Robespierre, büyük bir olasılıkla Katolik kiliseye meydan okuyanlara bir jest olsun diye, Parislilerden yolların sağından gitmelerini istedi.

Bir süre sonra aslında kendisi de bir solak olan Napolyon, ordularındaki ikmal arabalarının yolların sağından gitmeleri emrini verdi ve zaptettiği her ülkede de bu uygulamayı hayata geçirdi.
İngiltere hiçbir zaman Napolyon tarafından zapt edilemediğinden İngilizler yolun solundan gitme alışkanlıklarından vazgeçmediler. Avustralya, Hindistan gibi tüm eski sömürgelerinde de bu usulü devam ettirdiler. Zaten İngilizler'de Amerikalılardan farklı olarak sürücü arabanın üstünde ve sağında oturuyordu.

Modern araba teknolojisinin gelişmesi ile bu gelişimin dünyada öncüsü olan ABD'de sürücü koltuğu ve direksiyon sağdan gidişe uygun olarak sola konuldu ve dünyanın birçok bölgesinde bu şekilde yaygınlaştı.

İngiltere'de ve eski sömürgelerinde, trafik akışını sağ şeride almanın faturası o kadar yüklüdür ki, artık isteseler de kolay kolay bunu yapamazlar.

Japonlar'da trafiğin soldan akmasının sebebi samuraylar dönemine kadar uzanıyor. Ayrıca hızlı tren teknolojilerini İngilizlerden almalarının da trafiğin soldan akmasında payı büyük.

Hangi ülkede olursanız olun, trafiğin yönü ister sağdan olsun ister soldan, karşıdan karşıya geçmeden önce, siz yine de her iki yöne bakmayı ihmal etmeyin.


Kaynaklar:

1) Lüzumsuz bilgiler ansiklopedisi - Cilt 1 - Sayfa: 6
2) http://tr.wikipedia.org/wiki/Sa%C4%9Fdan_ve_soldan_akan_trafik

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.