Ders Notları
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Derslerle ilgili ders notları...
Erime, Donma ve Kaynama Noktaları
Saf Maddelerin Kaynama Noktası
Isı alan sıvı bir madde zamanla sıvı hâlden gaz hâle geçer, yani buharlaşır. Buharlaşmanın sıvının her yerinde gerçekleşmesi ile sıvı kaynamaya başlar. Isıtılan saf sıvıların sıcaklıkları kaynama başlayıncaya kadar artar ve kaynama süresince sabit kalır. Maddenin sıvı hâlden gaz hâle geçtiği bu sıcaklık değerine "kaynama sıcaklığı", diğer bir ifadeyle "kaynama noktası" denir.
Maddenin Hal Değişimi
Maddeler hâl değişimi sırasında çevreden ısı alır ya da çevreye ısı verirler. Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir.
Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğuşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
Bu ünitede öğrencilerin; maddenin hâl değiştirmesi sürecinde oluşan erime, donma, kaynama, yoğunlaşma (yoğuşma), buharlaşma, süblimleşme ve kırağılaşma olaylarını ısı alınıp verilmesi temelinde açıklamaları ve erime,
Günümüzün popüler bilim dalları arasında biyoteknoloji ve genetik mühendisliği yer almaktadır. Bu bilim dalları farklı olsalar da çoğunlukla birbirleriyle eş anlamda kullanılmaktadır.
Canlılar beslenme, barınma, üreme, avlanma ve düşmanlarından korunmak ve hayatlarını sürdürmek için adaptasyon gösterir. Öneğin penguenler perdeli ayakları sayesinde hızlı yüzer ve deri altında depolanmış yağ kitlesi...
Canlıların sahip oldukları özellikler DNA üzerindeki bilgilere bağlı olarak oluşur. DNA'da bulunan nükleotidler belli bir düzen içerisindedir. Çeşitli etkilerle DNA ya da kromozomların yapısında veya kromozom sayısında değişiklikler gerçekleşmesine
Kalıtım, özelliklerin ebeveynlerden yavrularına geçmesidir. Bu özelliklerin aktarımı genler yolu ile olur. Kalıtsal karakterler (genlerle aktarılan özellikler), gen çiftleri tarafından belirlenir.
Neler Öğreneceğiz? DNA,Gen, Kromozom ve Nükleotid kavramlarını, DNA’nın ve Nükleotidlerin yapısını, DNA’yı oluşturan nükleotidleri, DNA ve yapısıyla ilgili çalışmalar yapmış bilim insanlarını, Nükleotit, gen, DNA ve kromozom kavramları arasındaki ilişkiyi, DNA’nın kendini nasıl eşlediğini
Dünya'yı dıştan saran hava katmanına atmosfer adı verilir. Atmosfer, canlıların yaşaması için gereken gazları bulundurur. Dünya'nın sıcaklığının belli değerlerde kalmasını ve Güneş'in zararlı ışınlarının tutulmasını sağlar.
Gazlar da tıpkı sıvılar gibi akışkandır. Tüm akışkanlarda olduğu gibi gazlar da sahip oldukları ağırlıklarını tüm doğrultuda aktarabilirler. Bu nedenle gazlar içerisinde bulundukları kabın tüm yüzeyine basınç uygularlar.
Sayfalar
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by
WeebPal.