Helyum Neden 2A Grubunda Değilde 8A Grubunda?

-A A +A
Helyum
Helyum

Helyum periyodik tablodaki ikinci elementtir. Tahmini olarak evrende hidrojenden sonra en fazla bulunan elementte helyum elementidir. Helyum, zeplin ve balon gibi hava taşıtlarını şişirmede, roket yakıtlarını sıkıştırmada kullanılır. Bazı lambaların yapısında da helyum bulunur. Rüzgâr tünellerinde, nükleer santrallerde, MR cihazlarında da helyum elementi kullanılır.

Helyum atomunun elektron dağılımı yapıldığında normal şartlarda 2A grubunda yer alması gerekiyor. Ama o özel bir element, bu nedenle yeri de özel olmalı. Helyum elementinin neden 2A grubunda değil de 8A grubunda (Soygazlar) yer aldığını açıklayacak olursak;

Helyum atomlarının çekirdeğinde 2 proton vardır. Dolayısıyla Madelung kuralına göre nötr helyum atomlarının elektron dizilimi 1s2’dir. Elektronların doldurduğu tek orbital bir s orbitali olduğu ve bu orbitalde 2 elektron olduğu için helyumun s bloğunun ikinci grubunda yer alması gerekir. Bazı periyodik tablolarda da zaten helyum periyodik tablonun 2. grubunun en üstüne yerleştirilir. Ancak periyodik tabloların büyük çoğunluğunda helyum 2. grupta değil 18. grupta yer alır. Bu tercihin sebebi, helyumun kimyasal özelliklerinin 2. grupta yer alan magnezyum ve kalsiyum gibi elementlere hiç benzememesidir. Helyum atomundaki tüm elektronlar 1. elektron kabuğunda yer alır. Bu kabukta yalnızca bir s orbitali vardır; p, d ve f orbitalleri yoktur. Bir s orbitalinde en fazla iki elektron bulunabileceği için, bu durum helyumun valans kabuğunun (kimyasal tepkimelerde yer alan elektronların bulunduğu, en yüksek seviyeli elektron kabuğunun) tamamen dolu olduğu anlamına gelir. İkinci grupta yer alan kalsiyum ve magnezyum gibi metallerin valans kabuğu ise tamamen dolu değildir. İkinci satır, ikinci sütunda yer alan magnezyumun valans kabuğunda üç boş p orbitali; üçüncü satır, ikinci sütunda yer alan kalsiyumun valans kabuğundaysa üç boş p orbitali ve 5 boş d orbitali vardır. Bu boş orbitaller magnezyum, kalsiyum ve aynı grupta yer alan diğer elementlerin kimyasal tepkimelere hayli istekli olmasının ana nedenidir. Kimya ile ilgili temel bir kural, atomlarının valans kabuklarını tamamen dolu ya da tamamen boş hâle getirme eğiliminde olduklarıdır. Valans kabuğu neredeyse tamamen dolu olan atomlar (örneğin, periyodik tablonun on yedinci grubunda yer alan halojenler) kimyasal tepkimelerde dışarıdan elektron alarak valans kabuklarını tamamen doldurmaya çalışırlar. Valans kabukları neredeyse tamamen boş alan sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi metallerse kimyasal tepkimelerde elektron vererek valans kabuklarını tamamen boşaltmaya çalışırlar. Helyum ise soygaz olarak adlandırılan elementlerin bir örneğidir. Bu elementler valans kabukları tamamen dolu olduğu için kimyasal tepkimelere girmeye karşı hayli isteksizdir. Bu yüzden helyum periyodik tabloların büyük çoğunluğunda kendisiyle benzer kimyasal özelliklere sahip neon ve argon gibi diğer soygazların yer aldığı on sekizinci grupta yer alır.


Kaynak: Bilim ve Teknik Dergisi, Ekim 2019, S: 31

Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Bölüm 1: Periyodik Tablo Hakkında Bilgiler

Kategori: 

Maddenin temel birimi atomlar. Tek bir cins atomdan oluşmuş, kimyasal tekniklerle ayrıştırılamayan ya da farklı maddelere dönüştürülemeyen saf maddelereyse "element" adı veriliyor. Dünya üzerinde bilinen elementlerin belirli bir şekilde yerleştirildiği sistem, periyodik tablo olarak adlandırılıyor.

Periyodik Tabloyu Kim Hazırladı?

Periyodik tablo, bilinen tüm elementleri belirli bir düzene göre içeren ve incelemeyi kolaylaştıran bir sistemdir. İlk olarak 1867 yılında J.A.R Newlands, elementleri artan atom kütlelerine göre sıralamış ve bir elementin, kendisini izleyen sekizinci elemente benzer özellikler gösterdiğini ifade eden "Oktavlar Yasası"nı ortaya koymuştu.

Periyodik Tablodaki Elementlerin Videoları

Aşağıdaki tabloda elementin üzerine tıklayarak elementle ilgili videoyu izleyebilirsiniz.

Periyodik Sistemin Tarihçesi (Tarih Şeridi)

Kategori: 

Elementleri özelliklerine göre gruplandırma ilk çağlardan beri yapılagelen bir çalışmadır. İlk çağlarda doğada toprak, su, hava ve ateş olarak dört temel elementin olduğu iddia ediliyordu. Zamanla bunların element olmadığı anlaşıldı. 1800’lü yıllarda kimi zaman elementlerin fiziki özellikleri, kimi zaman kimyasal özellikleri göz önüne alınarak bilinen elementler gruplandırılmıştır. Bu gruplandırmalar sonunda bilim insanları çok farklı tablolar hazırlamıştır.

Periyodik Tablo İlk 20 Elementi Yerleştirme Etkinliği

Bu etkinliğimizde öğrencilerimizin periyodik tabloda bulunan ilk 20 elementin sembollerini ve bu elementlerin periyodik tablodaki yerlerini öğrenmelerini amaçlıyoruz. Verilen element sembollerini periyodik tablodaki uygun yerlerine sürükleyerek bırakınız.

Bölüm 1: Periyodik Sistem (Periyodik Tablo)

Kategori: 

Elementler arası ilişkileri görebilmek, maddelerin yapısını ve özelliklerini anlayabilmek için elementlerin sınıflandırılması önemlidir. 19. yüzyılda yaşayan bilim insanlarının çalışmaları sonucunda elementlerin benzer fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre sınıflandırılması için kullanılan periyodik tablo (periyodik cetvel / periyodik sistem) ortaya çıkmıştır.

Periyodik Sistemin Tarihçesi Tarih Şeridi Şeklinde Etkileşimli İçerik

Periyodik Sistemin Tarihçesi Tarih Şeridi Şeklinde Etkileşimli İçerik

Bilim Teknik Ekim 2019 Sayısında: Periyodik Tablolar (Posteriyle)

Bilim Teknik dergisi Ekim 2019 sayısıyla birlikte Fen Bilimleri ve Kimya öğretmenleri için güzel bir posteriyle birlikte geliyor. Periyodik Tablo Posteri. Bu posteri ilk olarak vermiyor Bilim Teknik dergisi düzenli/düzensiz aralıklarla farklı versiyonlarını poster şeklinde veriyor. Biz öğretmenlerin de işine geliyor tabii ki :)

Dergide alternatif periyodik tablolar başlığı içerisinde bugüne kadar ki periyodik tablo örnekleri ve denemeleri hakkında da bir araştırma yazısı yer alıyor. Merakı olanlar için tavsiye olunur.

Kısa bir özet;

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.