Kimyasal Silah Nedir ve Korunma Yolları Nelerdir?

-A A +A

KİMYASAL SİLAH NEDİR VE KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Kimyasal Silahlar, fizyolojik etkileri nedeniyle canlıları kitlesel olarak çok kısa bir surede öldürme veya yaralama kapasitesine sahip / zehir etkisi yüksek, çevresel etkenlere dayanıklı,taşınması ve saklanması kolay kimyasal zehirlerdir. Hedef ülkede / toplumda asker ve sivilleri saf dışı bırakmak, hareket kabiliyetlerini azaltmak,bitkisel ve hayvansal besinleri zehirleyerek kullanılmaz hale getirmek amaçlarına yönelik kullanılmak üzere tehdit unsuru olarak bulundurulur.Esasında yapımı,saklanması ve kullanılması milletlerarası antlaşmalarla yasaklanmıştır. Normal şartlar altında katı, sıvı ve gaz halinde bulunurlar. Vücuda ağız,burun ve boğaz, göz, cilt, akciğerler ve sindirim sistemi yoluyla girerler, iklim koşullarına bağlı olarak kısa ve uzun süreli etki yapabilme özellikleri vardır.

Kimyasal silahların biyolojik etki amaçlarına göre sınıflandırılması şu şekildedir:

1. Sinir sistemi zehirleri
2. Yakıcı kimyasallar
3. Akciğer tahriş edici kimyasallar
4. Sistemik zehirler
5. Kapasite bozucu kimyasallar
6. Kargaşa kontrol kimyasalları
7. Bitki öldürücü kimyasallar

Korunma Tedbirleri
1. Binalardaki sığınak yerleri önceden bilinmeli, gerekirse bodrum katları kurallara uygun olarak sığınak hâline getirilmelidir.
2. Evlerde kapı ve penceresi az olan bir oda sığınak olarak hazırlanabilir.
3. Kapı ve pencere çerçeveleri dışarıdan sıkıca bantlanmalı ve geniş bir naylon örtü ile örtülmelidir.İç kenarlarına 100 kez sulandırılmış çamaşır suyu ile ıslatılmış bezler yerleştirilmelidir.
4. Kişisel "kimyasal temizlik" in çok önemli olduğu unutulmamalı, bu amaçla yeterli temiz su ve sıvı sabun evde / sığınakta hazır bulundurulmalıdır. Kimyasal temizlik atığının bulaşıcı-zehirli özellik taşıyacağı akılda tutulmalı, kirli giysiler ve diğer eşyalar kireç kaymağı ile imha edilmek üzere naylon torbalarda ağzı sıkıca kapatılarak saklanmalı ve ilk fırsatta sığınak dışarısına çıkarılmalıdır.
5. Kimyasal silahın kullanıldığı bilinen açık alanların çamaşır suyu ve kireçli çözeltilerle kimyasal temizliği yapılmalıdır.
6. Kimyasal zehire temas ettiğinden şüphelenilen açıktaki bütün katı ve sıvı gıdalar bulaşmış kabul edilerek imha edilmelidir.
7. İmkan varsa, sığınakta veya evde kimyasal zehirin acil biyolojik tedavisinde kullanılması amacıyla preparatlar bulundurulmalıdır.
8. İmkân varsa herkes için korunma ve kaçış maskeleri temin edilmelidir.
9. Toplumda kimyasal silahlar ve korunma yolları ile bilgi paylaşımı ağı kurulmalıdır.

bilkent.edu.tr

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.