Mavi-Yeşil Algler Nasıl Çoğalır?

-A A +A

Forumlar: 

Mavi-yeşil algler, fotosentetik pigmentleri olan ökaryotik alglerdir. Çoğu mavi-yeşil alg türü, özellikle uygun ortam koşullarında, hızlı bir şekilde çoğalabilirler.

Mavi-yeşil algler iki farklı şekilde çoğalabilirler:

1. Bölünerek çoğalma: Bazı mavi-yeşil algler, hücre bölünmesi yoluyla çoğalırlar. Bu, tek bir hücrenin ikiye bölünmesiyle gerçekleşir.

2. Heterosist çoğalma: Diğer mavi-yeşil alg türleri, heterosist adı verilen bir çoğalma yöntemi kullanırlar. Bu süreçte, iki farklı hücre türü birleşerek yeni bir birey oluştururlar. Bu çoğalma yöntemi, genetik çeşitliliği artırarak türlerin adaptasyon kabiliyetini artırabilir.

Mavi-yeşil algler, uygun ortam koşullarında hızla çoğalabilen canlılar olduğundan, aşırı çoğalma durumlarında sucul ortamlarda zararlı alg çiçeklenmelerine neden olabilirler. Bu durum su kaynaklarının kalitesini düşürebilir ve diğer organizmaları etkileyebilir.

Mavi-yeşil algler bitki gibi düşünülse de bitki değildirler. Mavi yeşil algler, fotosentetik pigmentleri olan prokaryotik canlılardır. Bitkiler, hücre duvarı olarak selüloz içeren özel bir grup ökaryotik organizmalardır. Mavi-yeşil algler selüloz içermezler. Bunun yerine, hücre duvarları peptidoglikan gibi diğer bileşenlerden oluşur.

Mavi yeşil algler, sinir sistemleri, organları veya gerçek bir doku yapısı gibi daha karmaşık organizasyonlara sahip olmayan prokaryotlara daha yakın oldukları için bakteriler gibi, prokaryotik organizmalar olarak sınıflandırılmışlardır.

Kaynaklar:

  • Graham, L. E., Knack, J. J., & Graham, J. M. (2010). Algae. Sinauer Associates, Inc.
  • Bhattacharya, D., & Medlin, L. (Eds.). (2021). Algal genomics. Springer.
  • Guiry, M. D., & Guiry, G. M. (2021). AlgaeBase. World-wide electronic publication, National University of Ireland, Galway. http://www.algaebase.org/
  • Raven, J. A., & Giordano, M. (2014). Biomineralization by photosynthetic organisms: evidence of coevolution of the organisms and their environment?. Geobiology, 12(6), 469-495.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.