Solucan Kutusu

-A A +A
Solucan Kutusu

Deney/Etkinlik Dersi: 

Deney/Etkinlik Sınıfı: 

Deneyin/Etkinliğin Yapılışı: 

Solucan kutusu olarak kullanacağınız kutuyu önceden hazırlayın. Eğer plastik kutu kullanıyorsanız kutunun kapaklarına delikler açın. Daha iyi bir inceleme için bir akvaryumcuya 30 cm x 10 cm x 5 cm ebatlarında bir akvaryum yaptırın. Deney için toplayacağınız solucanları bahçede, bir kısmı toprağın içinde kalan büyük taşların altında rahatlıkla bulabilirsiniz.

Gazete kâğıtlarını küçük parçalara ayırın. Parçaları ıslattıktan sonra akvaryumun dibine yayın. Üzerine parçalanmış kuru yaprakları serpin. Yaprakların üzerine talaşı ve kaşığı koyun.
Akvaryumun üçte birini (1/3) kumla doldurun. Kalanı, akvaryumun ağzına iki parmak kalacak seviyeye kadar toprakla doldurun. Marul yaprağını ve patates kabuklarını küçük parçalara ayırıp kabın içine koyun.
Son olarak solucanları kaba koyun. Kabın ağzına bir kaç kat streç film gerin. Üzerine küçük hava delikleri açarak içeriye hava girmesini sağlayın. Haftada bir kez bir fincan su koyarak toprağı nemli tutun.
Haftada bir kez toprağı dikkatle karıştırın. Kutudaki maddelerin görünümleri ile gözlemlerinizi kaydedin.
Üç hafta sonra kutuyu dıştan ve içten ayrıntılı olarak inceleyin ve solucanları yeniden doğal ortamına bırakın.

Deney/Etkinlik Sonucu: 

Üç hafta sonra kutuda bulunan kaşığın herhangi bir değişime uğramadığını gördüğünüz hâlde, kutuda bulunan diğer bütün organik maddelerde büyük bir değişim olmuştur. Marul yaprakları ve patates kabukları neredeyse görünmez hâle gelmiştir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.