Yapraklar Nasıl Dökülür?

-A A +A
Yapraklar Nasıl Dökülür?

Sonbahara doğru yapraklardaki klorofiller azalmaya başladığı için sarı ve turuncu maddeler (zantofil ve karoten) açığa çıkmaya başlar. Klorofiller iyice azaldığında ve tamamen kaybolduğunda o yemyeşil yaprak sararır. Bazıları turuncu olur, kahverengi ve kırmızı olanları da vardır. Ve bu renk değişikliği, sonbahar mevsimine bambaşka bir güzellik verir.

Yaşlı yaprağın içinde, günden güne artan ve klorofilleri parçalayan etilen gazı yayıla yayıla, yaprağın sapına kadar gelir. Buradaki küçük hücreler gazı alınca, şişmeye başlar. Hücreler şiştikçe sap kısmında bir gerginlik olur ve bir süre sonra da yırtılır. Ancak, sapın gövdeden ayrıldığı yerdeki hücreler hemen mantar üretmeye başlar. Yaprak, gövdeden ayrıldıkça bu mantar çoğalır ve o bölgeyi bir yara bandı gibi kapatır. Bu bant, su geçirmediği gibi, ağacın hastalık kapmasını da engeller. Ve bir sonbahar günü, belki sert ve soğuk, belki de minicik ve serince bir rüzgar; artık iyice sararmış ve görevini tamamlamış bu yaprağı, dalından uçuruverir. Geride ise YAPRAK İZİ adı verilen bu yara bandı kalır.

Toprağa düşen ölü yapraklar, aşağıda iştahla bekleyen karıncaların ue türlü türlü böceklerin, mantarların ue bakterilerin yiyeceği olarak, yine toprağa karışıp ağaçlar için çok kıymetli bir besin olur. Ağaçlar da, kilometrelerce uzunluktaki kökleriyle, bu kıymetli besinleri göudelerine afiyetle çeker. Ve bir sonraki baharda, aynı dallarda yaratılacak yepyeni, taptaze ve yemyeşil yaprakları beslemek için gövdelerinde saklarlar.

Yeryüzünde hiçbir şey boşuna yaratılmadığı için hiçbir şey israf edilmez. Tek bir yaprak bile!

Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Yapraklar Neden Dökülür? Dökülmezse Ne Olur?

Kategori: 

Havalar iyice soğumadan ve dondurucu kış mevsimi gelmeden yapraklar dökülmelidir. Çünkü...

Yapraklar Neden Renk Değiştirir (Sararır)?

Kategori: 

Yapraklar Neden Renk Değiştirir (Sararır)?

Yapraklara yeşil rengi veren klorofillerdir. Ancak, klorofillerin yanında turuncu, sarı, ...

Ağaçlar Neden Yapraklarını Dökerler?

Kategori: 

Yapraklar, bitkilerin besin fabrikalarıdır. Bitkiler, kökleriyle topraktan aldıkları mineralleri ve suyu, yapraklarda fotosentez yardımıyla besinlere dönüştürürler. Bu besinleri, daha sonra solunum yaparak gereksinim duydukları kadar enerjiye dönüştürürler. Bu sayede gelişip büyüyebilirler. Üretilen besinlerin bir bölümü hücrelerin canlı kalabilmesi ve çoğalması için kullanılırken, fazlası depolanır. Besinler üretilirken, bitkiler ışığa ve sıcaklığa gereksinim duyarlar.

Bitkiler Yapraklarıyla Su İçer mi?

Kategori: 

Bitkiler kökleri vasıtasıyla suyu topraktan alır ve taşıma sisteminin bir parçası olan ksilem boruları ile suyu yukarıya doğru yani gövdelerinden yapraklarına kadar iletir ve fotosentezde kullanır. Bulunduğu yükseklik nedeniyle sürekli bulutların içinde kalan bitki örtüsündeki ağaçların su ihtiyaçlarını sadece kökleriyle değil yapraklarıyla da karşılayabildiğini biliyor muydunuz?
 

Bütün Ağaçlar Yapraklarını Döker mi?

Kategori: 

Aslında bütün ağaçlar yapraklarını döker. Ağaçların yapraklarını dökme zamanları türlerine ve hava koşullarına bağlı olarak değişir. Örneğin bazı ağaçlar sonbaharda yapraklarının tamamını döker, bazılarının yaprakları ise olgunluk dönemini tamamladıktan sonra dökülür. Örneğin çam, köknar, servi ve ladin gibi bazı iğne yapraklı ağaçlar kış mevsiminde yaprak dökmez ama yıl boyunca yaprak değiştirirler.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.