4. Sınıf - Kasların Yapısı ve Görevleri

-A A +A
4. Sınıf - Kasların Yapısı ve Görevleri

İskeleti meydana getiren kemikler ve eklemler kendi başlarına hareket edemez. İskeletimizi eklem yerlerinden hareket ettiren kaslardır. Kaslar kasılarak hareketi sağlar. Kaslar lifli yapıdadır. Yalnız iskeletimizi değil, deriyi ve iç organları hareket ettiren kaslar da vardır. Hareket için en az iki kasın karşılıklı olarak ve çoğunlukla zıt çalışması gerekir. Kaslardan biri kasılırken, karşıtı olan kas gevşer.

Kas Sisteminin Görevleri
1. İskelet sistemiyle birlikte vücudun hareketini sağlamak,
2. Vücudumuzun asıl şeklini vermek,
3. İç organların hareketini sağlamak.

İnsan vücudunda hareketler, farklı kemiklere bağlanan iki kas grubunun kasılıp gevşemesiyle gerçekleşir. iki kas grubunun aynı anda gevşemesi ya da kasılması harekete engel olur. Hareketin sağlanması için bir kas grubunun kasılması diğerinin gevşemesi gereklidir. İki farklı kas grubunun kasılıp gevşeyerek hareketi sağlamasını kendi vücumuzda gözlemleyebiliriz. Kolumuzun dirsekten, bacağımızın ise dizden bükülmesi bu olaya iyi bir örnektir.

Yukarıdaki resimde gösterilen kaslardan 1 numaralı olan kasılınca, kol içe doğru bükülür. Bu sırada 2 numaralı kas gevşer. 1 numaralı kas pazı kası olarak adlandırılır.

Kolunuzu büktüğünüzde siz de pazı kasının kısalıp, kalınlaşıp, sertleştiğini gözlemleyebilirsiniz. Kasılan kasların tümünde bu durum görülür. Gevşeyen kaslar ise uzar, incelir ve yumuşar. Kasılan kasın kısalması, kasa bağlı olan kemiği kendine doğru çekmesine sebep olur. Çekilen kemik ise eklem noktasından hareket eder.

Kaslar ilk durumdakinin tersi şekilde çalışırsa yani pazı kası gevşer arka kol kası kasılırsa, kol eklem noktasından hareket ederek açık bir duruma gelir.

Kolumuzda bulunan pazı ve arka kol kasları, birbirine zıt çalışan iki kas grubudur. Bu kasların çalışması kolumuzun hareketlerini sağlar.

Bacağımızda, ayaklarımızda, ellerimizde ve diğer bazı vücut kısımlarında da bu şekilde çalışan kaslar vardır.

Kaslarımızın lifli bir yapısı vardır. İnce kas lifleri bir araya gelerek kas demetlerini meydana getirir. Kas demetlerinin üzeri zarla çevrilidir. Kas demetlerinin uç kısımları kemiklere bağlıdır. Kasların kemiklere bağlandığı kısımlar çok dayanıklıdır. Bu kısmı en net fark edebileceğimiz yerlerden biri topuğumuzun hemen üst tarafıdır. Burada aşil tendonu adı verilen bir yapı bulunur. Aşil tendonu kasların kemiğe bağlanma noktalarından biridir.

İskelet ve kasların çok önemli görevleri olduğunu öğrendiniz. Kaslar hareketi sağlamada motor gücü oluşturmanın yanı sıra vücudu tamamen sararak ona şekil de verir.

Yorumlar

Anlamadım yaa kas sistemini söylemiyo

Anlamadım yaa kas sistemini söylemiyo

Cok tesekkur ederim,odevimi yaptim.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.