Asit Yağmurları

-A A +A
Asit Yağmurları

Deney/Etkinlik Dersi: 

Deney/Etkinlik Sınıfı: 

Deney/Etkinlik Konusu: 

Deney/Etkinlik Malzemeleri: 

Deney/Etkinlik Güvenliği: 

Deneyin/Etkinliğin Yapılışı: 

Kavanoz (2 Adet), Su (3 Bardak), Sirke (1 Bardak)

• Kavanozlardan birine iki bardak su koyun.
• Diğer kavanoza bir bardak su ve bir bardak sirke koyun.
• Her iki kavanoza da eşit miktarda yumurta kabukları atın ve kavanozları birer hafta bekletin.
• 1 hafta sonra her iki kavanozu da açın ve içlerindeki yumurta kabuklarını inceleyerek karşılaştırın.

Deney/Etkinlik Sonucu: 

Asit yağmurları, fosil yakıt atıklarının doğal su döngüsüne karışmasıyla oluşur. Kömür ve petrol gibi fosil yakıtların yakılması sonucu atmosferde kükürt ve azot içeren gazlar birikir. Bu gazlar havadaki su buharıyla birleşince bir kimyasal tepkime meydana gelir. Bu tepkime sonucunda sülfürik asit ve nitrik asit damlaları oluşur.
Asit yağmurları, göller ve nehirler gibi su kütlelerine düştüğünde bunların asitlik derecesini arttırır. Balıklar sudaki asitlik değişimine çok duyarlı oldukları için böyle sularda yaşayamaz.
Gerçekten de, Baltık ülkelerindeki göller İngiltere'deki ağır sanayi bölgelerinden kaynaklanan asit yağmurları ile asitleşmiş ve bu göllerde birçok balık türü ortadan kalkmıştır.
Asit yağmurları hayvanlar ve bitkiler gibi canlı varlıklara zarar vermekle kalmaz, taşınmaz kültür varlıklarını da olumsuz yönde etkiler. Örneğin, kent içi ya da kent dışındaki tarihî binalar, açık hava müzeleri, binlerce yıllık antik kentlere ait yapılar veya Nemrut Dağı'nda olduğu gibi taş anıtlar asit yağmurlarıyla yıpranmakta ve dağılmaktadır. Asit yağmurları bitki topluluklarında, örneğin geniş ormanların toprak üstü kısımlarında yakıcı zararlar oluşturduğu gibi, toprakların yapısını da bozmakta, toprak içindeki bitki köklerinin hastalanmasına ve toprağa can veren mikroorganizmaların ölmesine neden olmaktadırlar.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.