Ison Güneş'e Teğet Geçebilecek mi?

-A A +A

Blog Kategori: 

Ison kuyruklu yıldızı bugün Türkiye saatiyle 20:35 civarında Güneş'e en yakın konuma ulaşacak.

Kuyruklu Yıldız: Buz (su ve donmuş gazlar) ve (bir nedenle güneş sisteminin oluşumu sırasında gezegenlerde yoğunlaşamamış) kozmik toz karışımından oluşurlar. Kuyrukluyıldızlar, güneş yakınından yüzlerce geçiş sonunda (yaklaşık 500 geçiş sonunda), buz ve gazlarının tamamına yakınını yitirerek asteroidlere benzer bir görünüm kazanırlar (muhtemelen dünyaya yakın asteroidlerin bazıları ölü kuyrukluyıldızlardır.) Yörüngeleri güneşe yaklaşan kuyrukluyıldızların, güneş ya da gezegenlerle çarpışma ya da oldukça yakın bir geçişle (özellikle Jüpiter'e yakın geçerlerse), güneş sistemi dışına atılmaları olasılığı vardır.

Bugün Türkiye saatiyle 20:35 civarında Güneş'e en yakın konuma ulaşacak Ison kuyrukluyıldızının yoluna devam edip edemeyeceğini merak ediliyor.

BBC'nin haberine göre İson, 'yüzyılın kuyrukluyıldızı' diye anılsa da gökyüzünü aydınlatmasına fırsat kalmadan, Güneş'in sıcaklığı ve çekim gücüne dayanamayıp dağılabilir. Kimi bilim çevreleri, Ison'un çoktan etkilenmeye başladığına inanıyor.

İngiltere'deki Jodrell Bank Gözlem Evi Direktör Yardımcı Profesör Tim O'Brien "Bu olay, ateşe kar topu atmak gibi, dayanıp yoluna devam etmesi zor olacak. Ama hem büyük hem de hızlı hareket eden bir kütle olduğundan Güneş'in yakınında çok da durmayabilir" yorumunu yaptı.

İson Kuyrukluyıldızı, güneş sistemimizin en uç noktalarından birinde buzlu ve gizemli Oort Bulutu'ndan geliyor. Saatte bir milyon kilometreden fazla hızla ilerleyen İson, bu dev yolculuğunun en tehlikeli aşamasına geldi zira Güneş'i neredeyse teğet geçecek. İson zarar görmeden geçmeyi başarabilirse, çekirdeğindeki gaz ve tozu harekete geçireceğinden, ardında bıraktığı iz, gece gökyüzünden çıplak gözle izlenebilecek.

İlginizi Çekebilir: 

Yıldızlar Işığı Güneşten mi Alır?

Kategori: 

Güneş de bir yıldızdır. Ve tüm yıldızlar da Güneş gibi kütlelerinin muazzam baskısını dengeleyebilmek için merkezlerinde hidrojen çekirdeklerini birleştirip daha ağır elementler haline getirdikleri füzyon tepkimeleriyle enerji üretirler. Yüzeye ulaşan bu enerjinin küçük bir bölümünü de bizim gözlerimizin duyarlı olduğu görünür (optik) ışık dalgaboylarında ışıma yaparak yayarlar. Yıldızların kütlelerine bağlı olarak bu enerjinin daha büyük bölümleriyse bizim göremediğimiz kızılaltı ya da morötesi dalga boylarında yayılır.

Gezegenler ve Yıldızların Büyüklükleri - Video

Gezegenler ve Yıldızların Büyüklükleri - Video

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Günlükler

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.