WWF Türkiye; Karakovan, Su Samuru ve Şah Kartal Projelerini Hayata Geçirdi

-A A +A

Blog Kategori: 

Karakovan Arıcılığı, Su Samurları ve Şah Kartalları   “Anılarda Kalmasın” diye Korunacak

Türkiye’nin tehlike altındaki biyolojik zenginliklerinin yerel girişimlerce korunmasını teşvik etmek amacıyla WWF-Türkiye tarafından desteklenecek yeni projeler belli oldu.

WWF-Türkiye, (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından, ülkemizin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin korunması için yerel sivil toplum kuruluşlarının girişimlerini teşvik etmek amacıyla yürütülen Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programı’nın IV. döneminde desteklenecek projeler belli oldu.

“Anılarda Kalmasın” çağrısı ile yola çıkılan IV. dönemin başvuruları, Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programı Seçici Kurul Toplantısı’nda değerlendirildi. Akademi, sivil toplum, basın, kamu ve özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Seçici Kurul’un değerlendirmeleri sonucunda Türkiye’nin Canı Programı’nın yeni döneminde Rize Hemşin’deki karakovan arıcılığı, Muğla Fethiye’deki su samurları ile Trakya ve Bolu’daki şah kartallarını korumaya yönelik projelerin desteklenmesine karar verildi. Bireylerin ve kurumların bağışlarıyla oluşturulan fon bu kez, Türkiye’de doğa koruma alanında çalışma yapan 3 yerel sivil toplum kuruluşunun projelerinin hayata geçirilmesini sağlayacak.

Türkiye’nin Canı Programı ile bölgelerinde kaybolmaya yüz tutmuş canlı türlerinin korunması için çalışan yerel sivil toplum kuruluşlarının projelerine hem maddi hem de bilimsel destek sağlanıyor. WWF-Türkiye’nin 2011’de başlattığı program ile bugüne dek 13 proje hayata geçirildi.

Aslı Pasinli: “Ülkemizin doğasını koruyabilmemiz, yöre halkının değerlerine sahip çıkmasıyla mümkün”

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, seçici kurulun değerlendirmesi öncesinde Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin önemine dikkat çekti: “Biyolojik çeşitlilik açısından gurur duyulacak zenginlikte bir doğal mirasa sahibiz. Topraklarımızı, 160’ın üzerinde memeli, 460’dan fazla kuş, 10 bini aşkın bitki, 364 kelebek, 141 sürüngen ve çift yaşamlı, 405 balık türü ile paylaşıyoruz. Öte yandan ne yazık ki yine aynı topraklarda çok sayıda tür doğal yaşam ortamlarıyla birlikte tehlike altında. Ülkemizin doğasını koruyabilmemiz, ancak yöre halkının kendi değerlerine sahip çıkmasıyla mümkün. WWF-Türkiye olarak, yerel sivil toplum kuruluşlarının kendi yörelerine ait biyolojik mirası korumak için verdikleri çabaya destek olmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Gezegenimiz ciddi yaşamsal sorunlarla karşı karşıya olduğuna değinen Pasinli “Canlı popülasyonları, 1970’lerin başından bu yana dünya genelinde ortalama %60 azaldı. İnsanın dünya üzerindeki ekolojik ayak izi hızla büyürken doğal hayata bıraktığımız alan da o ölçüde daralıyor. Süreçte Türkiye’de küresel düzeyde tehlike altında olan tür sayısı da son 10 yılda dört katına çıkarak 400’e ulaşmış durumda. Ülkemiz biyolojik çeşitlilik için cazip bir coğrafya olmaktan giderek uzaklaşıyor” dedi.

“Doğa ve İnsanlık için Yeni bir Başlangıç”

Pasinli konuşmasında ayrıca, gidişatı tersine döndürmek için acil harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı: “Doğayı koruma, sürdürülebilir bir yaşamı gerçekleştirme konusunda bugüne kadar gösterdiğimiz çabalar ne yazık ki yetersiz kaldı. Bu tablo karşısında, WWF olarak “Doğa ve İnsanlık için Yeni Bir Başlangıç” çağrısı yapıyoruz. Dünyanın sürdürülebilir geleceği için her zamankinden daha samimi, daha işbirlikçi, daha etkin çaba göstermemiz ve doğa ile yeni bir ilişki kurmamız gerekiyor.”

Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan projeler, WWF-Türkiye'nin vereceği proje uygulama eğitiminin ardından, Ocak ayında faaliyetlerine başlayacak.

Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programı’nda Süreç Nasıl İşliyor?

Bireyler ve kurumlar WWF-Türkiye’nin Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programına bağışta bulunuyor. Bu bağışlar bir havuzda birikiyor. WWF-Türkiye yerel STK’lara başvuru çağrısında bulunuyor. Yerel STK’lar, bölgelerindeki biyolojik çeşitliliği korumayı amaçlayan projelerle Türkiye’nin Canı Hibe Programı’na başvuru yapıyor. Seçici Kurul değerlendirmesi sonucunda kazanan projelere maddi, bilimsel ve teknik destek sağlanıyor.  Bir taraftan projeler hayata geçirilirken diğer taraftan bireylerden ve kurumlardan gelen desteklerle Türkiye’nin Canı Destek Havuzunda kaynak birikimi devam ediyor.

WWF-Türkiye Hakkında:

WWF-Türkiye dünyanın en büyük, deneyimli ve bağımsız doğa koruma kuruluşlarından WWF’in uluslararası ağının bir parçasıdır. Beş milyonu aşkın destekçiye ve 100’den fazla ülkede etkin bir küresel ağa sahip WWF’in misyonu; dünyanın biyolojik çeşitliliğini koruyarak, yenilenebilir kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayarak, kirlilik ve aşırı tüketimin azaltılmasını teşvik ederek gezegenimizin doğal çevresinin bozulmasını durdurmak ve insanın doğayla uyum içinde yaşadığı bir geleceğin kurulmasına katkıda bulunmaktır. www.wwf.org.tr

İlginizi Çekebilir: 

1. Nesli Tehlikede Olan Hayvan Türleri

Kategori: 

Genel anlamda sadece insanoğlundan kaynaklanan sebeplerden dolayı türünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve ülkemizde, az sayıda da olsa varlığını devam ettirmeye çalışan canlı türlerinin yok olup olmaması bize bağlı.

2.Nesli Tehlikede Olan Bitki Türleri

Kategori: 

Nesli Tehlikede Olan Bitki Türleri

Endemik bitkiler, bulundukları habitatın ekolojik özellikleri nedeniyle sadece o ülkede ya da bölgede yetişen, dünyanın başka bölgesinde yetişme olasılığı olmayan bitkilerdir.

Ülkemiz, sahip olduğu bitkisel çeşitlilik açısından çok önemli bir hazinedir. Bütün Avrupa’daki toplam bitki türü 12 bin iken, ülkemizde yaklaşık 10 bin tür yer alır.

Nesli Tükenmekte Olan Karakulak Şehre İndi

Karakulak Kedi

Muğla’nın Datça İlçesi’ne bağlı Karaköy Mahallesi’nde, yabani bir kedi türü olan karakulak, şehre indi.

Ülkemizde Nesli Tehlike Altında Olan Türler

Ülkemizde (Türkiye'de) Nesli Tehlike Altında Bulunan Hayvan ve Bitki Türleri

Doğal afetler ve özellikle insan temelli çevre sorunları beraberinde diğer canlı türlerinin de nesillerini tehdit etmektedir.

Nesli tehlikede olan memeli hayvanlar, su kuşları ve Akdeniz sahillerimizi yumurtlama alanı olarak kullanan deniz kaplumbağaları, ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve mevzuatımız kapsamında koruma altına alınmıştır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Günlükler

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.