Dengeli ve Sağlıklı Beslenme

-A A +A

Kazanımlar:
1.6.Dengeli beslenmeye örnek bir öğün hazırlar (BSB- 21).

Vücudun sağlıklı kalabilmesi, faaliyetlerini devam ettirebilmesi, büyüme ve gelişme dönemindeki bireylerin büyüme ve gelişmesini sürdürebilmesi için bu ihtiyaçları karşılayacak kadar besin tüketmesi gerekir. Ayrıca yapım, onarım faaliyetleri ve enerji ihtiyacının karşılanması için de besin alınmalıdır.

Vücudumuz yapıcı onarıcı, enerji verici ve düzenleyici besinlerin tamamına ihtiyaç duyar. Bu sebeple her öğünde değişik besin maddelerinden belirli miktarlarda yemeliyiz. Vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin doğru aralıklarla, gerektiği kadar alınmasına yeterli ve dengeli beslenme adı verilir.

Normalde günde ortalama 8 bardak su içilmelidir. Çok sıcak havalarda ve spor yapma gibi durumlarda içilen su miktarı arttırılmalıdır. Alınan besinlerde eksiklik olması vücudun çalışma düzenini ve sağlığını bozar. Besin çeşidi eksikliğinden kaynaklanan pek çok hastalık vardır. Sağlıklı beslenme sadece gerekli besinlerin alınması değil aynı zamanda zararlı besinlerden de uzak durulmasıdır. Boyalı, katkı maddeli, asitli gıdalar sağlığımıza zarar verebilir. Hamburger. pizza, patates kızartması gibi hazır gıdaların aşırı tüketilmesi kötü beslenme alışkanlıklarıdır. Böyle gıdaları fazla tüketmemeye dikkat etmeliyiz.

Beslenmemiz sırasında vücudumuzun ihtiyacı olan besin gruplarından birini ya da birkaçını yemezsek vücudumuz sağlıklı çalışmaz. Büyüme döneminde protein ve karbonhidrat içeren besinlere ihtiyacımız vardır.

Beslenmemizde bu tür gıdalara daha fazla yer vermemiz gerekir. Çocukluk döneminde edinilen doğru beslenme alışkanlığı ileriki yıllarda bizim sağlıklı olmamızı sağlayacaktır.

Ana öğünlerinizde 4 besin grubunun her birinden bir besin bulunabilirse, besin öğeleri, vücuttaki görevlerini daha iyi yerine getirebilirler. Besin gruplarında hangi yiyeceklerin yer aldığına tekrar bakabilirseniz, öğünleriniz için doğru besin seçimlerinizi yapabilirsiniz.

Sabah Kahvaltısı
Bütün gece süren açlıktan sonra günün en önemli öğünü sabah kahvaltısıdır. Sabahlarıkendinizi daha iyi hissetmenizi ve daha iyi öğrenmenizi sağlar. Kahvaltı etmeden okula gelen çocukların daha az başarılıoldukları görülmüştür. Bu nedenle kahvaltıetmeden evden çıkmamaya özen göstermelisiniz.

KAHVALTI ÖRNEKLERİ

Kahvaltı Örnekleri
Peynir
Haşlanmışyumurta
Taze meyve Suyu
Ekmek
Süt
Poğaça
Mandalina veya
portakal
Süt
Haşlanmışyumurta
Domates-salatalık
Ekmek
Peynirli omlet
Domates-salatalık
Ekmek
Ihlamur
Kaşarlıtost
Taze meyve suyu
Süt
Tahin-pekmez-ekmek
Portakal
• Vücut ağırlığınız fazla değilse kahvaltılıklara
pekmez, bal, reçel, marmelat ekleyebilirsiniz
• Örneklerde yer alan sebze ve meyveleri mevsime
uygun şekilde seçebilirsiniz
Değişik bir kahvaltıyapmak istediğinizde
süt veya yoğurt içine mısır gevreği, yulaf ezmesi gibi
kahvaltılık tahıllardan koyabilirsiniz
YANINDA MEYVE YEMEYİUNUTMAYINIZ

Öğle ve Akşam Yemeği
Gün içerisinde yorulduk ve yeterince enerji harcadık, bunun için öğle ve akşam yemeğimizde de yine tüm besin içeriklerini barındıran bir menü hazırlamalıyız. Akşam yemeğini, hem gün içerindeki tükettiğimiz besinlerin yerine hem de ertesi sabaha kadar vücut fonksiyonlarımızın çalışabilmesi için yemeliyiz.

ÖĞLE VE AKŞAM YEMEĞİ ÖRNEKLERİ

Kuru fasulye yemeği
Bulgur pilavı
Karışık salata
Ayran
Kıymalıkabak yemeği
Makarna
Yoğurt
Kıymalıtepsi böreği
Domates salatası
Ayran
Mercimek çorba
Etli yaprak sarma
(yoğurtlu)
Meyve
Fırında tavuk
Pirinç pilavı
Havuç-marul salatası
Püreli köfte
Zeytinyağlıtaze fasulye
Sütlaç
Sizde yukarıdaki örneklere benzer öğünler hazırlayabilirsiniz.
Unutmayın ki her öğünümüzde bütün besin öğelerini içeren bir menü hazırlamalıyız...

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.