Bölüm 1: Bileşke (Net) Kuvvet Konusu Ders Notu - Konu Özeti 1

-A A +A
Bileşke Kuvvet (Net Kuvvet)

Bileşke Kuvvet

Duran bir cismi hareket ettiren, hareket eden bir cismi durduran, cisimlerin şeklini, hareket yönünü ve doğrultusunu değiştiren etkiye "kuvvet" adı verilir. Kuvvet, F sembolü ile gösterilir. Kuvvet yönlü bir büyüklüktür yani kuvvetin uygulama noktası, belirli bir doğrultusu, yönü ve büyüklüğü vardır. Kuvvetin birimi "Newton"dur ve "N" sembolü ile gösterilir.

Kuvvetin Özellikleri

Kuvvetin Özellikleri

Şekildeki gibi çizilen okun yönü kuvvetin yönünü belirtirken, okun uzunluğu da kuvvetin büyüklüğünü gösterir. Okun uygulama noktasına göre bulunduğu hiza ise kuvvetin doğrultusunu belirtir.

Bir cisme etki eden kuvvetin yönüne ve doğrultusuna bakarak, bu kuvvetin cisim üzerindeki etkisini tahmin edebiliriz. Cisimlere birden fazla kuvvet uygulandığında iki ya da daha fazla kuvvetin cisim üzerindeki etkisini tek başına yapan kuvvete "Bileşke (Net) Kuvvet" denir. Bileşke kuvvet "R"sembolüyle gösterilir. Cisme uygulanan kuvvetler, aynı doğrultu ve yönde olabileceği gibi, aynı doğrultuda fakat zıt yönlü de olabilir.

Aynı Yönlü Kuvvetlerde Bileşke Kuvvet

Bir cisme aynı doğrultu ve yönde olan kuvvetler uygulandığında; bileşke kuvvet etkiyen kuvvetlerin büyüklüklerinin toplanması ile hesaplanır.

Aynı Yönlü Kuvvetlerin Bileşkesi

Aynı Yönlü Kuvvetlerin Bileşkesi

Zıt Yönlü Kuvvetlerde Bileşke Kuvvet

Cisme uygulanan kuvvetler aynı doğrultuda ancak zıt yönlerde ise; bileşke kuvvet cisme etki eden kuvvetlerin büyüklüklerinin farkına eşittir. Yani büyük kuvvetten küçük kuvvetin çıkartılması ile hesaplanır. Bileşke kuvvetin yönü her zaman büyük kuvvetin yönündedir. Ayrıca duran cisimler daima bileşke kuvvet yönünde hareket eder.

Zıt Yönlü Kuvvetlerin Bileşkesi

Zıt Yönlü Kuvvetlerin Bileşkesi

Dengelenmiş Kuvvet

Bir cisim üzerine eşit büyüklükte ama zıt yönde iki kuvvet uygulandığında cismin üzerindeki net kuvvet, sıfırdır. Bu da cisme uygulanan kuvvetlerin birbirlerini etkisiz hâle getirdiğini gösterir.

Birbirinin etkisini yok eden yada bileşkesi sıfır olan kuvvetlere "dengelenmiş kuvvetler" denir. Dengelenmiş kuvvetler, cismin hareketinde herhangi bir değişiklik yapmaz. Başka bir deyişle duran bir cisme dengelenmiş kuvvetler etki ediyorsa cisim durmaya devam eder. Aynı şekilde hareket eden bir cisme dengelenmiş kuvvetler etki ediyorsa cisim aynı hareketine devam eder.

Dengelenmemiş Kuvvetler

Bir cisme büyüklükleri eşit olmayan zıt yönlü kuvvetler uygulandığında net kuvvetin büyüklüğü sıfırdan farklı olur. Büyüklükleri eşit olmayan ve zıt yönlü olan kuvvetlere, kuvvetler birbirlerinin etkisini yok edemediği için, "dengelenmemiş kuvvetler" denir. Dengelenmemiş kuvvetler, cismin üzerine sıfırdan farklı olan bir net kuvvet uygular ve bu net kuvvet, cismin hareketini değiştirir. Hızlanan bir araba üzerindeki kuvvetler ve yavaşlayan araba üzerindeki kuvvetler dengelenmemiş kuvvetlere örnek olarak gösterilebilir.

Sınav KONUYLA İLGİLİ KAZANIM SORULARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Kaynak: EBA

Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Dengelenmiş ve Dengelenmemiş Kuvvetler Çalışma Kağıdı

Soru Sayısı: 

6 Adet Soru Var

7.Sınıf Kuvvet ve Hareket Ünitesi Bulmacası

Kategori: 

7.Sınıf Kuvvet ve Hareket Ünitesi Bulmacası

Kuvvet Konusu Kavram Haritası

6.Sınıf Kuvvet ve Hareket Ünitesi kuvvet konusuyla ilgili kavram haritası.

Kuvvet Çalışma Kağıdı - Ödev Kağıdı

Soru Sayısı: 

13 Adet Soru Var

Kuvvet ve Hareket - Yayları Tanıyalım

Kategori: 

Üzerine kuvvet uygulandığında şekli değişen, kuvvet kaldırıldıktan sonra tekrar eski haline gelen cisimlere esnek cisimler denir.

Giydiğimiz bazı tişört ve çoraplar, plastik terliklerimiz, sarmal yay, lastik top, silgi, araba lastiği esnek cisimlere örnektir.

Kuvvet ve Hareketin Buluşması - Kütle mi Ağırlık mı?

Kategori: 

Yerçekimi mi Ağırlık mı?

Nedir ağırlık? Ağırlıksızlık? Bir yapay uydu içinde dolaşan, deney yapan, su içen astronotların ağırlıkları var mı, yok mu?

Kuvvet ve Hareket Simülasyonu - 1

Kuvvet ve hareket konusu ile ilgili güzel bir simülasyon.

Sürtünmeli veya sürtünmesiz yüzeylerde uygulanan kuvvetleri net kuvveti (bileşke) gösteren, grafiklerle destekleyen bir simülasyon.

Sürtünme Kuvveti Animasyonu

Sürtünme Kuvvetiyle ilgili animasyon. Sürtünme ile ısı açığa çıktığını gösteriyor. Derslerde kullanabileceğiniz basit bir animasyon. Animasyonu çalıştırma için ekteki rar dosyasını bir klasöre çıkarın, daha sonra içerisindeki friction.swf veya friction_tr.html dosyalarından birisini açmanız yeterli.
Çalıştırabilmek için bilgisayarınızda Adobe Flash Player'in yüklü olması gerekmektedir. Eğer yüklü değilse bu adresten: http://get.adobe.com/tr/flashplayer/ yükleyebilirsiniz...

6.Sınıf Kuvveti Keşfedelim ve Kuvvetler İş Başında Doğru Yanlış Soruları

İlköğretim 6. Sınıflar Kuvvet ve Hareket Ünitesi - Kuvveti Keşfedelim ve Kuvvetler İş Başında Konusuna ait doğru - yanlış soruları

Sorular10
Kaç defa çözülebilirSınırsız
GeçerlilikHer zaman
Geriye dönmeSerbest
Sınav Başlat

Kuvvet ve Hareket Sunusu 6. Sınıf

Kuvvet ve Hareket Sunusu 6. Sınıf

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.