Bölüm 3: Isı ve Sıcaklık Konu Özeti - Ders Notu

-A A +A
Bölüm 3: Isı ve Sıcaklık Konu Özeti - Ders Notu

Isı ve Sıcaklık

Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız ısı ve sıcaklık kavramları birbirleriyle ilişkili ancak birbirlerinden farklı kavramlardır.

Isı bir tür enerjidir. Sıcaklık ise ısının etkisiyle ortamda ya da maddede meydana gelen değişimin termometre yardımıyla ölçeklendirilmesidir.

Bir ortamın sıcaklığının değişmesi için dışarıdan ısı alması ya da dışarıya ısı vermesi gerekir. Çevreden ısı alan ortamların sıcaklığı artarken, çevreye ısı veren ortamların sıcaklığı da azalır.

Maddenin sıcaklık değişimi alınan ya da verilen ısı miktarına ve kütleye bağlıdır. Eşit kütleli maddelere farklı miktarda ısı verdiğimizde fazla ısı verilen maddenin sıcaklığı daha fazla artacaktır.

Eşit Isı Verilen Maddelerden Kütlesi Az Olanın Sıcaklığı Daha Fazla Artar

Eşit Isı Verilen Maddelerden Kütlesi Az Olanın Sıcaklığı Daha Fazla Artar

Benzer şekilde kütlesi farklı maddelere eşit ısı verdiğimizde ise kütlesi az olanın sıcaklık değişimi daha fazla olacaktır.

Isı Birimleri

Isı birimleri kalori (cal) ve joule (j)'dür. 1 kalori yaklaşık 4 joule'e eşittir. Ayrıca 1 kilokalori (kcal) 1000 kaloriye (cal), 1 kilojoule (kj) de 1000 joule (j) 'e eşittir.

Isı Alışverişi

Sıcaklıkları farklı maddeler temas ettirildiğinde aralarında ısı alışverişi gerçekleşir. Isı akışı sıcaklığı yüksek maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye doğrudur. Bu ısı akışı maddelerin son sıcaklıkları eşit olana kadar devam eder.

Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Bölüm 1: Maddenin Hâl Değişimi

Kategori: 

Bölüm 1: Maddenin Hâl Değişimi

Maddenin Hal Değişimi

Maddeler hâl değişimi sırasında çevreden ısı alır ya da çevreye ısı verirler. Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir.

Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğuşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.

Bölüm 2: Maddenin Ayırt Edici Özellikleri Konu Özeti - Ders Notu

Kategori: 

Bölüm 2: Maddenin Ayırt Edici Özellikleri

Erime, Donma ve Kaynama Noktaları

Saf Maddelerin Kaynama Noktası

Isı alan sıvı bir madde zamanla sıvı hâlden gaz hâle geçer, yani buharlaşır. Buharlaşmanın sıvının her yerinde gerçekleşmesi ile sıvı kaynamaya başlar. Isıtılan saf sıvıların sıcaklıkları kaynama başlayıncaya kadar artar ve kaynama süresince sabit kalır. Maddenin sıvı hâlden gaz hâle geçtiği bu sıcaklık değerine "kaynama sıcaklığı", diğer bir ifadeyle "kaynama noktası" denir.

Isı ve Sıcaklık

NELER ÖĞRENECEĞİZ

  1. Isı alışverişinin hangi yönde gerçekleştiğini,
  2. Isının ne demek olduğunu,
  3. Sıcaklığın ne anlama geldiğini,
  4. Bir maddenin sıcaklığındaki değişime sebep olan etkenlerin neler olduğunu.
  5. Öz ısının ne demek olduğunu öğreneceğiz.

Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları

Kategori: 

Gazete, televizyon ve radyolarda hergün hava tahmin raporları yayınlanmaktadır. Eğer hava durumundan etkilenecek bir işimiz varsa hava tahmin raporlarını dikkatli
bir şekilde takip ederiz.
Özellikle mesleği hava şartlarından etkilenen kişiler (pilot, denizci, balıkçı, çiftçi, sürücü gibi) için havanın durumu çok önemlidir.
Hava şartları Dünya'nın Güneş ışınlarını alma durumuna ve havayı oluşturan maddelere göre değişir.

Bölüm 5.2: Maddenin Isı İle Etkileşimi - Isı Alışverişi ve Sıcaklık Değişimi Konu Özeti

Kategori: 

Maddeyi oluşturan tanecikler hareketlidir. Her bir taneciğinin hızı birbirinden farklı olduğundan bu parçacıkların hızlarını hesaplamak yerine, sahip oldukları ortalama kinetik enerji belirlenebilir. Maddenin ortalama kinetik enerjisinin karşılığı olan ölçüme sıcaklık denir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.