3.13. Sunuşun Başarısını Ölçmek / Değerlendirmek

-A A +A

3.13. Sunuşun Başarısını Ölçmek / Değerlendirmek

Konuşmacılar çoğu kez bir sunuşun ne denli iyi gittiğini sezebiliyorlar ama gerçeklikte çoğu sunuş bu iki uç arasanda bir yerde seyreder. Kendi sunuşunuzu objektif biçimde eleştirmek genellikle zordur. Her şeyden önce, bunun için büyük oranda kişisel zaman ve emek harcanmıştır. Dolayısıyla, sunuş sonrasında kendi davranışınızın ve bizzat sunuşunuzun değerlendirilmesinde ya çok gevşek ya da çok eleştirel davranma yönünde doğal bir eğilim vardır. Sadece sizen değerlendirmenizi değil, başka birisinin ya da birilerinin değerlendirmelerini içerirse, sunuş sonrası değerlendirmeler daha objektif olur. Sunuş sonrası değerlendirmelerden hem mesleki bakımdan kendiniz, hem de gelecekteki dinleyiciler yarar görecektir.

Bir sunuşun etkinliği bazen planladığınız gibi olmaz. Tahmin edemediğiniz bir aksaklık meydana gelir. Sunuş sonrası değerlendirme, gelecekteki uygulamalara yönelik neler öğrenebileceğinizi belirlemek amacıyla geriye gidip, olayı analiz etmenize olanak tanır. Bunun anlamı, özel durumlarda nelerin işleyip işlemediğine bakmaktır.

Değerlendirme Araçları

Sunuşları eleştirmek amacıyla konuşmacıların kullanabileceği birkaç araç bulunmaktadır. Birincisi, sunuşu teybe ya da videoya çekmek dinleyicilerin önündeki haliyle kendinizi görmeniz ve duymanız için bir fırsat yaratır.

Bu iki seçenekten en yararlı olanı videoya çekmektir. Böylece kendi sözlü ve sözsüz davranışlarınız kadar, bu davranışların dinleyiciler üzerindeki etkisini de eleştirebilirsiniz. Değerlendirme sonrası kasetlerden oluşturulacak kişisel bir arşiv, sunuşları planlama, yazma ve yapma konusunda yeni beceriler edinmeye ve var olanları geliştirmeye yönelik kişisel ilerlemeyi ölçmekte yeni bir konuşmacıya yardımcı olur.

İkinci bir değerlendirme tekniği, gerçek sunuş sırasında değerlendirmeci işlevini görecek bir ya da birkaç kişinin bulunmasıdır. Bu kişilerin kullanacakları ölçütleri kararlaştırmak, kişisel gelişme ihtiyaçlarının değerlendirme süreci boyunca dikkate alınması konusunda konuşmacıya olanak sağlar. Bu teknik, teyp ya da videoya çekme tekniğine ilave olarak kullanılabilir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.