3.04. Metni Yazma

-A A +A

3.4. Metni Yazma

Sunuşun yapılacağı döküman; yazılı metnin gerekli içeriğini kapsayacak kadar ayrıntılı bir plan veya plandan ve son metinden yararlanılarak çıkartılan kartlar ya da metnin bizzat kendisi olabilir. Yazı planı ya da not kartları 15 dakikayı geçmeyen kısa sunuşlarda gayet iyi iş görür. Uzunluğu ne olursa olsun, sunuş asla ezberden yapılmamalıdır; çünkü sunuşun dinamikleri çok karmaşıktır ama notlara da çok fazla bağımlı kalmamak gerekir. Notlar, sadece hafızayı canlandırırlar. Taslağı mı, kartları mı, yoksa yazılı metni mi tercih edeceğiniz, konuşmanın uzunluğuna, konun karmaşıklığına ve özgüveninize bağlıdır. Not olarak ne kullanıldığına bakılmaksızın her zaman yazılı bir metnin çıkarılması gerekir. Yazılı metin sözlü sunuştan farklıdır. Hem mesajı, hem de sunulacak görsel materyalleri tanımlar.

Yazılı metin kendi kendine yeterlidir; sözlü sunuş olmadan da anlaşılabilir. Yazılı metnin ilk taslağı, çalışma kopyasıdır. Konuşmacının okuyabilmesi ve sunuşun hedefini aktarıp destekleyecek değişiklikleri yaparak düzeltebilmesi için çift aralıkla daktilo edilmelidir. Son taslak, temiz ve öz olmalı, mantıksal bir sırayı izlemeli ve ana noktaları vurgulamalıdır.

Yazılı Metnin Bölümleri

Yazılı metinde, plandaki dört bölüme denk düşen bölümler bulunur. Bölümler sırayla giriş, kilit düşünce(hedef), gelişme ve sonuçtur.

Giriş: Bir sunuşu giriş bölümü dinleyicilerin konuşmacıyla ilgili ilk izlenimlerine katkıda bulunur. Giriş birkaç amaca hizmet eder:

  • Konuşmacıyla dinleyiciler arasında uyum ve güven oluşturur. Sunuşun amacını bildirir.
  • Dinleyicilerin dikkatini yakalar.
  • Dinleyiciyi sunuşun özüne doğru yöneltir.
  • Dinleyicilerin konuya alışması için zaman tanır.

Kilit Düşünce: Daha önce belirtildiği gibi, kilit düşünce sunuşun hedefidir. Bu özel olarak dinleyiciye sunuşun neyi gerçekleştireceğini söyler.

Gelişme: Yazılı metnin gelişme bölümü planda romen rakamı (I, II, III ..) ile gösterilmiştir. Bu kısım hem plandaki her bir kilit noktanın ayrıntılı tarıtışılmasını, hem de kilit noktayı destekleyici verileri içerir. Bu bölüm konuşmacının mesajını aktarır. Sözcüklerin kolayca anlaşılması, cümlelerin kısa olması ve sadece bir fikri içermesi, uzun ifadelerin gereksiz sözcükler taşımaması ve fiil çatısının pasif değil aktif olması durumunda etkili iletişim olanağı artar.

Sonuç ya da Kapanış : Etkili olması için sonuç bölümü dinleyicilerin dikkatini iletilen mesaja yöneltmeli ve dinleyicilere bir tamamlanmışlık duygusu vermelidir.Dinleyicileriniz her zaman konuşmanın başında ve sonunda daha dikkatlidir; bu yüzden de bundan yararlanmalı ve olumlu bir mesajla sözlerinizi noktalamalısınız. Son derece güvenli bir konuşmacının acele bir teşekkürle kürsüden inip oturduğuna tanık olmuşsunuzdur. Bu konuşmacının hoş olmayan bir deneyimi noktalamak için daha fazla bekleyemediği izlenimini yaratır. Dinleyicilere teşekkür etmek için hiçbir sebep yoktur, ayrıca bu söz genellikle konuşmacının kürsüden inmesine ve aşırı ilgiden kurtulmasına yardımcı olmak için kullanılır. Sonuç cümleleriniz bir sürpriz niteliği taşımamalıdır. Dinleyicilerin dikkatini yoğunlaştırabilmeleri için bu cümleler öngörülebilir olmalıdır. Kapanışı kısa tutmaya ve yeni unsurlarla süslememeye özen gösterin.

Kapanış cümleleriniz için şu yollara başvurabilirsiniz:

  • Özetleme: Konuşmanızı bitirmek üzere olduğunuzu göstermek için“sonuçta“,“özetlemek gerekirse“,“son olarak“ gibi deyimler kullanabilirsiniz. Bu sözcüklerin ardından kesinlikle son noktayı koymalısınız. Beş dakika daha konuşmaya devam etmeyin.
  • Eylem talebi: Sözlerinizi özetleyip dinleyicilerinizden beklentilerinizi aktarabilirsiziniz
  • Soru sorun: Dinleyicileri bir soruyla baş başa bırakmak isteyebilirsiniz. Bir soruna değinip bir çözüm önerdiyseniz bu etkili bir yöntem olabilir:“…….. Karar size kalmış, bilmem siz ne dersiniz?“
  • Alıntı kullanın: Espirili ya da anlamlı bir bitiriş cümlesi için bir alıntı kitabından yararlanabilirsiniz
  • Bir anekdot anlatın: Konuşmanın sonunda anlatılan hikaye kısa olmalı ve vurgulamak istediğiniz temayı anlatmalıdır. Hikayeyi kişiselleştirin ve dinleyicilerinizin ilgisini kurun.

Son Taslağı Hazırlama: Metnin ilk taslağı yazılıp düzeltilince, sıra son taslağın hazırlanmasına gelir. Bu taslağı büyük harflerle ve çift aralıkla daktilo ederseniz okunması daha etkili ve kolay olabilir. Taslak standart boyutlardaki bir kağıda ve yanlarda geniş boşluklar bırakılarak yazılmalıdır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.