Enerji Tasarrufu Haftası

-A A +A

ENERJİ TASARRUFU HAFTASI
( Ocak ayının ikinci pazartesi günü başlar )

Yaşantımızın en önemli unsurlarından biri enerjidir. Enerji, iş yapabilme gücüne denir. Günlük yaşantımızda kullandığımız başlıca enerji kaynakları, elektrik, su, doğalgaz, petrol, kömür ve güneştir.

Bu enerji kaynaklarının akılcı, israf edilmeden, gerektiği kadar ve verimli kullanılması için ve bu bilincin yaygınlaşması adına her yıl ocak ayının 2. haftası "Enerji Tasarrufu Haftası" olarak kutlanır.

Enerji kaynakları hayatımızda önemli bir yer tutar. Özellikle elektrik enerjisi ile evlerimizdeki buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon gibi elektrikli aletleri çalıştırırız. İşyerlerindeki makineler elektrik enerjisi ile çalışır. Su ile temizliğimizi yaparız.

Doğalgaz ile şofben, ocak ve kombilerimizi çalıştırır, petrol ile araçlarımızı kullanırız. Bu kaynaklar çok uzun yıllar sonucunda oluşan fosil enerji kaynakları olduğundan zamanla azalmaktadır ve tükenmektedir. Bu kaynakların azalması ve israf edilerek gereksiz kullanılması ülkemize, dolayısıyla bizlere büyük zarar vermektedir.

Ülkemizin ve bizlerin zarar görmemesi için bu kaynakların verimli ve tutumlu bir şekilde kullanılması şarttır.

Enerji kaynaklarımızın azalması demek, bu açığı yurt dışından karşılamak demektir, dolayısıyla ülke dışına paranın çıkması demektir. Paranın ülke dışına çıkması demek de bizin fakirleşmemiz anlamına gelir. Fakirleşmemek için enerjimizi tutumlu kullanmalıyız.

Enerjide tutum, sınırlı enerji kaynağının en verimli biçimde kullanılmasıdır. Gereksiz enerji tüketiminin ve kayıplarının azaltılmasıdır. Enerjide tutum aynı işi daha az enerji ile yapmaktır.

Dolayısıyla Enerji tasarrufu haftası içinde öğrendiklerimizi yaşam boyu uygulamalıyız.

Evimizde boşa yanan lambaları söndürmeli, bozuk musluklarımızı onarmalıyız.
Suyumuzun boşa akmasını önlemeli, televizyon, radyo, bilgisayar gibi aletleri kullanmadığımız zamanlarda kapalı tutmalıyız.

Kışın pencere yalıtımlarına daha çok özen göstererek, fazla ısı enerjisi kullanımını önlemeliyiz.

Gereksiz yere araçlarımızı kullanmamalı, mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmalı, araçlarımızda toplu olarak seyahat etmeliyiz. 5 ayrı araçla birer kişi bir yere gitmek yerine, mümkünse 1 araçla 5 kişi aynı yere gittiğinde enerji tüketiminin %80 azaldığını unutmamalıyız. Yaya olarak gidilebilecek yerlerde araç kullanmamalıyız.

Enerji tasarrufu konusunda öğrendiklerimizi, dinlediklerimizi ömür boyu uygulamalıyız.

ENERJİ TASARRUFU NEDİR?
Enerji tasarrufu, üretimde, konforumuzda ve iş gücümüzde herhangi bir azalma olmadan enerjiyi verimli kullanmak, israf etmemektir.
Aynı işi daha az enerji kullanarak yapmaktır.

Enerji tüketimimizin %82 ’si ısıtma için kullanılmaktadır. Isı yalıtım önlemlerinin alınması ile bu kayıplar azaltılabilir. Binaların yalıtımı ile %25 den %50’ye varan yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür.

Niçin Enerjiyi Verimli Kullanmalıyız?
Enerjinin fazla kullanılması sonucunda;
o DOĞAL KAYNAKLAR HIZLA TÜKENİYOR
o ÇEVRE KİRLENİYOR
o ENERJİ İÇİN YÜKSEK MİKTARDA PARA ÖDÜYORUZ
Ekonomik üretim ana unsuru olan ve hayat kalitemizi iyileştiren enerjinin kullanımından vazgeçemeyeceğimize göre; ENERJİYİ VERİMLİ KULLANALIM...

Dünya'da enerji tüketiminin bu şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılında fosil yakıt kaynaklarının yarısının tüketilmiş olacağı tahmin edilmektedir. Fosil kaynaklar, sadece yakıt olarak değil aynı zamanda başta ilaç olmak üzere kimya sektöründe pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu yönü ile de korunması en azından tüketiminin azaltılması önemlidir.
Kömür veya petrol gibi fosil yakıtların yanması sonucu, daima CO2 oluşur. Yapılan ölçümler milyonlarca yıldır 180-280 ppm arasında değişen CO2 seviyesinin günümüzde 360 ppm seviyesine çıktığını göstermektedir. Karbondioksit diğer sera gazlarına göre %55'lik bir oranla, doğal sıcaklık dengelerinin bozulmasında en büyük etkiyi yaparak Küresel Isınma'ya neden olmaktadır.
Küresel Isınma'nın oluşumunda Sera Etkisi'nin rolü büyüktür. "Sera Etkisi"ni, güneşten gelen kısa-dalga ışınlarının geçmesine izin veren gaz tabakasının, dünya üzerinden yansıyan uzun-dalga ışınlarının büyük bir kısmını tutması sonucu meydana gelen atmosferik dengesizlik olarak kısaca açıklayabiliriz.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.