Sabit ve Hareketli Makaralar

-A A +A
Sabit ve Hareketli Makaralar

Deney/Etkinlik Dersi: 

Deney/Etkinlik Sınıfı: 

Deney/Etkinlik Konusu: 

Deney/Etkinlik Güvenliği: 

Deneyin/Etkinliğin Yapılışı: 

Destek Çubuğu (2 Adet)

Destek çubuğunu üçayağa takın. İkinci destek çubuğunu bağlama parçasıyla uzun destek çubuğa dik olacak şekilde bağlayın.
1 metre kadar ip kesin ve ipin iki ucuna ilmekler atın.
Takozun ağırlığını ölçün.
Makarayı destek çubuğuna asın. İpi makaradan geçirin ve bir ucuna takozu, diğer ucuna ise dinamometreyi asın. Takozun ağırlığını bu şekilde ölçün. Dinamometrede okuduğunuz değerde bir fark oluştu mu?
Bu kez makarayı hareketli olacak şekilde ayarlayın. Bunun için ipin bir ucunu destek çubuğa asın. Diğer ucunu önce makaradan geçirin sonra dinamometreye asın.
Takozu hareketli makaraya asın ve ipin ucuna astığınız dinamometre ile takozu yukarı kaldırın. Bu sırada dinamometredeki değeri okuyun.

Deney/Etkinlik Sonucu: 

Sabit makaralar bir yere monte edilmiş şekilde kullanılan makaralardır. Kullanımda kuvvetin yönünü değiştirme özelliği vardır. Bu makaralar kuvvetten kazanç sağlamaz. Yükü kaldırmak için yüke eşit bir kuvvet kullanılır. P yükünü "h kadar" kaldırmak için ipin ucunu "h kadar" çekmek gerekir.
Hareketli makaralar, yükün makaranın eksenine asıldığı sistemlerdir. İpin bir ucu desteğe asılır diğer uç ise kuvvet kullanılacak olan uçtur. Bu sistemde yük ve makara birlikte yükselir veya alçalır. Hareketli makaralarda yükü kaldırmak için uygulanacak kuvvet yükün yarısına eş değerdir. Yani F = P/2 şeklinde formülleştirilebilir. Hareketli makaraya bağlı olan bir yükü h kadar kaldırmak için ipi 2h kadar çekmek gerekir. Hareketli makaralar da enerjiden kazanç sağlanmaz. Çünkü yük kuvvetin yaptığı iş kadar enerji kazanmaktadır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.